19. elokuuta 2014

Kellarin tyrmä - rautaovi pitää vangin sisällä

Jos ei ehdi kuluttaa montaa tuntia päivässä askarteluun, ainakin pari tuntia päivässä liikenee pienelle puuhastelulle. Olenkohan minä ainoa josta tuntuu, että työ on arjen tiellä? :)

Pähkäilin pitkään miten toteutan paksun seinän tekemisen. Entä siihen keskelle tuleva ovi? Nyt kun kellarin aula on valmis, pitää tehdä muidenkin huoneiden seinät sekä ovet. Harmittaa, että en töiltäni ehdi askarrella kuin tunnin pari kerrallaan! Minua himotti alunperin tehdä ensin Karmenen makuuhuone, mutta eteninkin tällä kertaa aulasta vasemmalle eli kidutuskammioon sekä sen viereiseen pikkuhuoneeseen. Keksin vihdoin, mitä siihen huoneeseen tulee: Siihen tulee tyrmä! Alunperin olin suunnitellut tekeväni kidutushuoneen kulmaan häkin, mutta kokonaisen tyrmähuoneen tekeminen oli liian houkutteleva ajatus. Ja kaikissa itseään kunnioittavissa tyrmissähän on tietysti kunnon rautaovet ja rautaiset ovikarmit ;)

Projektina valurautainen ovi


Tekeminen itse on ihanaa, siinä oppii. Olen oppinut tekemään oven nyt paremmin sekä saranoittamaan sen ihan itse tehdyillä jutuilla entistä paremmin. Sanoinhan, että jos tekee useampia ovia jälki se vaan paranee ja paranee! Lisäksi otin neuvoista opiksi ja kiinnitin paksuun ovikarmiin oven sen reunaan, en keskelle. Nyt se aukeaa nätisti nätisti, toisin kuin aiemmat puuovet kivikaarineen. Nehän meni kuin menikin linnaan käyttöön.

Mutta ovi ei aukea kokonaan. SEURAAVALLA KERRALLA TEHDÄÄN SIROMPI SARANA! Opinpahan taas jotain :)

Ja tässä kolmen arki-illan tulos. Onneksi on vapaapäivä tulossa, jee! Pääsen seinien kimppuun tyrmähuoneessa ja myös Karmenen makuuhuone saa oven. Saan askarrella!


Enshätään pahoittelen vaihtelevista kuvien laadusta. Mustaa pintaa kun oppisi kuvaamaan...!


Ja ehkä kuvien editointia (rajaamista) pitäisi joskus harkita... Mutta kuvien muokkaus on mielestäni huijausta, näytän nämä sellaisina kuin ne oikeasti on :)


Kunnon rautaovessa on tietysti kuluneilla lakkauksilla varustettu ruokintaluukku :)


Takaa kuvattuna... Pahvi on vähän lötköä märän maalin kanssa ja ruokintaluukusta tuli hieman epäsymmetrinen, mutta ei se haittaa. Nämä eivät kuitenkaan ole linnassa se tärkein asia, vaan itse tekeminen :)


Ja ovi auki, sen minkä aukeaa. Uhri kulkee vain kahdesti ovesta...!

Alla laitan kuvia miltä ovi näyttää luonnonvalossa parvekkeella. Ei ehkä niin hieno, mutta mutta... Se tuleekin pimeään huoneeseen ;)


Yllä (ja alla) lähikuvaa ruokintaluukusta ja lakkauksesta. Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen.


Ja alla muutama kehnompi kuva (koittakaa kestää!). Saranat on tosi yksinkertaiset toteuttaa, ehkä kuvasta huomaakin mitä ne on? Ohutta rautalevyä ovessa sekä karmissa jotka on taivutettu päistä ja niiden läpi laitettu naula. Niiiiin yksinkertaista :)Pronssin värinen härpäke alhaalla ehkä muuttuu vielä mustaksi, mietin sitä vielä. Mutta siihen tulen tekemään jonkinlaisen munalukon. Hmmmm...! Munalukko pitää uhrit tallessa mutta mitenköhän sen toteuttaisi?


Kurkitaan vähän miltä se näytti tekovaiheessa, eli ovi on kyhätty bambutabletin tikuista, pahvista, korujen osista yms...  Kuten myös ovikarmi. Se on tehty osin laminaattipaloista sekä bilteman sytykkeistä. Vuorasin sen foliolla piilottaakseni puun syyt. Luulen, että ilmastointiteippi olisi toiminut paremmin? Mene ja tiedä. Kokeillaan ensi kerralla sitä. Niiteiksi laitoin pieniä helmiä.


Kuvasta näkee miten syvä oviaukko on. Hupsista :) Paksut seinät!


Liimaus kuivumassa. Oikealle puolelle ovikarmin sisäpintaa liimasin puutikkua jotta saisin oven sopimaan paremmin. Mikä siinä on kun aina mitat heittää, argh :D

Olisi ehkä pitänyt sekin vuorata foliolla. Hyvä maalauksen jälkeen havahtua siihen!

 

7 kommenttia:

 1. Aivan älyttömän hieno! Niin aidonnäköinen ettei voi kuin hämmästellä! :)

  VastaaPoista
 2. Kyllä olet taitava! Upea ovi.

  VastaaPoista
 3. Todella hieno, ihan silmissä näin siellä vangin uhmassaan. Tämä aikoi kyllä jollakin keinolla karata. Liekö linnanneito sen toteuttaa :P

  VastaaPoista
 4. Ovi on täydellinen. Sepän kädenjälki näkyy juuri niin kuin pitääkin.

  VastaaPoista
 5. Upea ovi! Näyttää vanhalta ja raskaalta, todelta!

  VastaaPoista
 6. Kiitos todella paljon kehuista! :) Olen kyllä tyytyväinen tähän oveen vaikka silmäni huomaavat puun syyt joita yritin kovasti piilottaa. Tästä on ilo jatkaa kohti kauheuksia :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista <3