25. heinäkuuta 2014

Kiviseinän tekoa

Olen koko päivän viettänyt parvekkeella leikellen styroxia, maalaten sitä ja vähän sotkien hiekkaa. Sain mitä upeimmat kiviseinät aikaiseksi kellarikerroksen takaseinäksi ja olen iloinen että voin jakaa ohjeet muillekin eteenpäin. Kiviseinien teko on muutenkin minikoossa aina ollut vähän hankalaa - siitä on monenmoista ohjetta ja tässä yksi hyväksi koettu. En sanoisi että tämä ei olisi hankalaa mutta aikaa vievää se on.

Salaovi kellariin eli kidutuskammioon, buahahaaa :)

Eli homma alkaa leikkaamalla oikean kokoisen palan styroxia.


Tarvitset kaivertamiseen viivaimen, kynän ja askarteluveitsen.


Viivaimella teet viivat sellaiselle etäisyydelle, miten korkeat kivet tahdot nukketaloosi. Mittasin 1,5 cm korkeudeksi itselleni, tahdon että kivet on suuria :)


 Ja tietty poikkiviivat. Tein eri kokoisia kiviä, tulee kivemman näköinen.


Sitten tarpeeksi terävällä veitsellä leikkaa syvältä viivat pois, eli kylmästi tee urat niiden tilalle.

 Kas näin. Viiva jää käteen :)Sama juttu poikkiviivoillekin. Minulle jäi joitakin viivoja leikkaamatta koska leikellessä sitä tulee tehtyä vähän erilaisia kiviä mitä piirsi. Se ei ole niin vaarallista.


Seuraava vaihe on muotoilla kivet. Pyöristä kulmat ja leikkaa päältä kerros pois. Tämän takia on ihan OK jos alusta alkaen urat ovat syvät, jää enemmän muotoilun varaa pintoihin. Osa tekemistäni kivistä on murtunut, osa puuttuu jne jne... 


Kun on tyytyväinen lopputulokseen ja irtoavat pallurat siistitty pois, aika käsitellä pinta hakkaamalla se täyteen reikiä. Käytin kynsiharjaa joka ei ehkä ole tarpeeksi kova tähän tarkoitukseen. Ehkä grilliharja olisi ollut paras jossa on metallisia piikkejä. Tarkoitus on siis saada epätasainen pinta aikaiseksi ja päästä eroon styroksin pallokuvioista jos niitä on jäänyt.


Mustaa maalia kohtuu paksu kerros. Nyt se alkaa näyttämään jo joltain :) Kannattaa töpötellä isolla siveltimellä jotta rakoihin menee maalia. Tähän tulee vielä toinen kerros maalia jonka jälkeen...


 .... ruvetaan leikkimään hiekalla! Kun toisen maalikerroksen pinta on vielä märkä, pistä hiekkaa kuin tahtoisit haudata sen. Paljon, etenkin rakoihin pitää tähdätä.

Ovikin sai annoksensa.Käytin tälläistä hiekkaa. Löysin sitä läheiseltä parkkipaikalta. On hyvä, että se on pölyistä ja sen seassa on hienoa ja vähän karkeampaakin jyvää. Isoimmat lohkareet putoavat kyllä pois :)


Kun hiekka on saanut hetken olla siinä, se harjataan (mielellään suoraan roskikseen:) pehmeällä harjalla pois. Tähän kelpaa esim. suti tai luonnonharjaksinen hiusharja. Olen pyhittänyt omani askartelukäyttöön.

Mikäli kosteaan maaliin ei jää tarpeeksi hiekkaa, lisää sitä ja pyyhi kunnes saat haluamasi lopputuloksen. Sitten anna kuivua :)

 Siinä koko katras odottamassa highlighteja.

Lopuksi kuivasutilla maalataan kahdella sävyllä "highlighteja" eli korostuksia kivien pintaan. En ottanut kuvia siitä, mutta se tapahtuu siis niin, että kuivalla sudilla nappaat maalia sen kärkeen, putsaat sitä paperiin kunnes siitä irtoaa vain sen verran maalia, että se likaa pinnan ja sillä sipaiset pinnallisesti kiviä. Tämä tekniikka tuo esiin kivien korkeimmat kohdat jolloin kivi näyttää aidolta ja kuluneelta. Ensin teet sen ronskimmin tummemmalla sävyllä, sitten varovaisemmin vaaleammalla ja saat lopputulokseksi....

 Tadaa!

Nyt ei muuta kuin odottelemaan lattian valmistusta, että saan seinät kiinni taloon. :)

5 kommenttia:

 1. Enpä ole tällaisesta menetelmästä tiennytkään, hienoa jälkeä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ollut ennen kuin törmäsin youtubessa yhteen espanjalaiseen videoon jossa tehtiin näin kiviseinämää, tosin isommassa koossa. Ajattelin soveltaa sitä nukkikseen ja ensimmäinen kokeilu oli niin hyvä, että päätin tehdä seinät näin ja "rantauttaa" tekniikan myös Suomeen :)

   Poista
 2. Tjahans, tökkäsi tämä sivu jotenkin juuri kommentin julkaisun hetkellä, joten tulikohan lie perille saakka. Noh, anyway, todella upeaa jälkeä! :) Tätä on pakko kokeilla omaan synkistely kartanoon/linnaan/taloon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin näyttää tulleen kommenttisi perille ja kiitos kovasti. Mahtaisiko sinulla olla synkistelytalostasi jotain kuvia jossain? Olen luomassa tästä linnasta melko synkkää kokonaisuutta joten kyllä kaikki synkät nukkikset kiinnostaa! Mukava kuulla, että tämä inspiroi kokeilemaan, kerrohan miten sujui :)

   Poista

Kiitos kommentista <3